Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paulus Hochgatterer: Sladkost života

Začnu-li recenzi větou, že jde o hororově laděný příběh jednoho maloměsta napsaný dětským psychiatrem z Rakouska, vlastně tím shrnu o knize vše podstatné.

Román Sladkost života mě v e-shopu Knihy.iDNES.cz prvotně a prvoplánově zaujal obálkou a názvem - jsou tak tajuplně atraktivní, že převáží i na tím, že autorovo jméno si téměř nelze zapamatovat (což u autorů beletrie bývá dle mého vždycky trochu problém :-), posuďte na http://knihy.idnes.cz/sladkost-zivota.html.

Na druhou stranu to Hochgatterer přinejmenším vyvažuje přitažlivostí svého povolání – to, že psychiatr napíše román, pravidelně předznamenává (kromě odkrytí tajemství několika interpretací lidského jednání), že se s přímou znalostí věcí, které my ostatní jen tušíme, vydá do těch nejhlubších vod. Paulus Hochgatterer se tam navíc vydává vyzbrojený perfektním jazykem a osobitým, i když čtenářsky hodně náročným stylem psaní.

Zaujala mě hned první kapitola knihy, autor to opravdu umí, na podobně sugestivní popis z pohledu dítěte si vzpomínám naposledy v Těle od Stephana Kinga. I další kapitoly, popisující události končícího roku z pohledu různých (a také různě psychicky narušených) obyvatel maloměsta, jsou zajímavě napsané a rychle jsem se do nich začetla, přestože jsem se v první polovině knihy silně ztrácela v tom, kdo je kdo. A podle recenzí čtenářů na internetu jsem nebyla jediná, dokonce i překladatel (mimochodem klobouk dolů před jeho výkonem) uvádí, že byl v některých pasážích na rozpacích - viz rozhovor na http://www.topzine.cz/ja-mam-straelen-rad%E2%80%A6-rozhovor-s-tomasem-dimterem. Na jednu stranu je to k naštvání, na druhou mě to kupodivu ani v nejmenším neodrazovalo od toho, abych knihu co nejrychleji dočetla (a pak znova prolétla první kapitoly, abych si vychutnala všechny detaily, které mi při prvním čtení unikly).

Sladkost života má v podtitulu uvedeno Detektivní román a opravdu hned první kapitola končí vraždou, nicméně detektivní příběh je tu snad až na posledním místě a to nejspíš nejen pro čtenáře, ale i pro autora, který stopy rozsévá poskrovnu a bez důvtipu a ledabylé rozuzlení nakonec předhodí bez varování, ale zato nás žene do slepých uliček podivných vztahů mezi obyvateli městečka popisovaných detektivem Kovaczem, neuróz pacientů psychologa Horna a psychopatických pohledů na svět. Takže spíš než to, kdo rozdrtil hlavu starému Sebastianovi Wilfertovi, mě zajímalo, jak se to má s farářem, který poslouchá svůj iPod, i když slouží mši, kdo ve městě zabíjí zvířata, jak nakonec skončí paní Weberová s laktační psychózou nebo atraktivní studentka Heidemarie se sebevražednými sklony a - v neposlední řadě - jak se to má s manželstvím psychologa Horna či s milenkou detektiva Kovacze.

Značná část příběhu se točí kolem týrání dětí – můžeme tu číst o zmarněném dětství od počátečních fází, kdy otec zmlátí dvouleté batole, přes zlámané nohy pětileté holčičky ("bylo to modré auto") až po smutné konce v podobě dvou zvrácených dospívajících bratrů Daniela a Bjorna (jejichž příběh je mimochodem jedním z nejpoutavějších v celé knize). Najdeme tu i popisy různých odstínů psychopatů, kteří „hrozí, ponižují a mlátí“.

Celé vyprávění je podbarvené melancholickou ponurostí, která i z nejobyčejnějšího hovoru nebo popisu banální scény z nemocnice či restaurace dělá něco víc, něco zásadního. Neurotické městečko mám přímo před očima, jako kdybych v něm léta žila, a právě ta realistická pochmurnost je mým hlavním dojmem z knihy. Navzdory tomu, že rozřešení detektivní zápletky, zjištění, kdo je tím člověkem, který má z celého města největší „problém se sladkostí života", je samo o sobě zklamáním, kniha je skvělá a už se nemůžu dočkat, až se začtu do dalšího pokračování.

 

PS: Po přečtení Sladkosti života jsem po letech vytáhla z knihovny Elfriede Jelinekovou, bůhvíproč, vždyť je to úplně jiný žánr…?

 

Autor: Zuzana Rampichová | neděle 9.2.2014 17:35 | karma článku: 6,09 | přečteno: 389x
  • Další články autora

Zuzana Rampichová

Labuť a lovec odhalují mýtická tajemství pravěku

Jiří Březina, jinak autor výborných současných detektivek, se opásal lukem, pomazal blátem a v rákosových sandálech se vypravil objevovat tajemství magického světa soumraku neolitu.

22.4.2024 v 22:12 | Karma: 4,96 | Přečteno: 129x | Diskuse| Kultura

Zuzana Rampichová

Vlčí dispečink

Populace vlků na Šumavě nyní čítá podle odhadů zoologů 36 zvířat. Povídka o možnostech regulované ochrany hospodářských zvířat v našem největším národním parku.

31.3.2024 v 12:59 | Karma: 12,20 | Přečteno: 314x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Rampichová

Poslední zastávka Dešenice

Povídka o tom, jak daleko vás na čundru může dovést špatné rozhodnutí... anebo vlak, i když má poslední zastávku v Železné Rudě.

25.2.2024 v 11:02 | Karma: 10,58 | Přečteno: 297x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Rampichová

O /ne/lásce /k/ robotů/m/

Patnáctý román básníka perverze Iana McEwana je o smutku a beznaději otevřených systémů lidských životů, které zdevastuje mravní zákon, aplikovaný uzavřeným systémem umělé inteligence androidního robota.

18.1.2024 v 16:19 | Karma: 6,98 | Přečteno: 137x | Diskuse| Kultura

Zuzana Rampichová

Nejen František Kotleta naděluje Vánoce v Sudetech

Pokud hledáte dárky pod stromeček mezi českými detektivními thrillery, můžete letos navštívit zapomenuté a drsné pohraničí jak východního „Sudetenlandu“ Františka Kotlety, tak západního „Sudeathlandu“ Kamila Pešťáka.

17.12.2023 v 15:25 | Karma: 6,71 | Přečteno: 229x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 690x
V povídkách se snažím o pointy, co mi síly stačí, a pevně doufám, že se mi podaří alespoň někoho z vás zaujmout či pobavit... příběhy zveřejněné (nejen) na tomto blogu vyšly ve sbírkách Bodycaching a jiná hledání a Láska za časů covidu a jiné horory.

Kontakt: zuzana.rampichova@centrum.cz

 

 

Seznam rubrik