Jeho příběh – Manuelova výzva pro občany, kteří se nudí v karanténě

Povídka o tom, jak taky lze trávit karanténu. A o tom, co si všechno dokážeme nalhat. A možná o lásce... a možná taky ne ;-)

Jak začne, měl rozmyšleno už dávno, včetně diakritiky volené tak, aby zpráva působila spontánně, navíc dnes byl ideální večer, přesto chvilku váhal, než zmáčkl Odeslat.

„Ahoj, tady Michele. Ten z protejsiho balkonu. Omlouvám se, že ti píšu, ale jsi tak krásná, že jsem ti to musel sdělit.“  

Lehl si na postel, ruce za hlavou a klidně čekal. Miloval tyhle chvíle plné budoucích očekávání. Ale pípnutí telefonu se ozvalo už za deset minut.

„Ahoj Michele, všimla jsem si tě. Jsi velice sympatický. Jsem ráda, že jsi napsal. Ale prozraď mi, odkud máš můj telefon?“

„Císlo mám od kamaráda, chodil do školy s Franceskou..“

Ve skutečnosti Michele podplatil nezaměstnaného, který v rámci pomoci občanům v přísné karanténě nařízené v rámci prevence coranoviru, roznášel po Veroně nákupy. Tašky nadité zejména trvanlivými potravinami položil přede dveře domů a obyvatelům odeslal SMS, že si mají nákup vyzvednout, na jejich soukromé telefony a zcela bezkontaktně. Díky bohu za sociálně slabé, za dvacet euro mohl Michele dostat telefonní čísla na celou ulici. Ale vybral si jen ten jeden dům, kam minulý týden přibyly hned dvě krásky a který byl navíc skoro naproti.

„Kdo to je? Ten náš společný známý J“

Bruslení na tenkém ledě začalo.

 „Slíbil jsem, že ho neprozradím. Můžu říct jen to, že ve škole po tobě pokukoval. A jednou ti na chodbě nadzvedl sukni, Prý ses tenkrát moc zlobila….  nenapadá tě, kdo by to mohl být?“

„Asi ano.  A opravdu mne tehdy moc rozzlobil, můžeš mu to vyřídit ;-). Školní léta, to už dávno není pravda….“

Hurá. Tak ještě jednou na tenký led, ale snad se zadaří.

„Ale ty vypadáš jako školačka pořád. Doufám, že se nezlobíš, že jsem ti napsal. Prozradíš mi svoje celé jméno? Znám jen křestní…“

„Paola  Giulia Grazianiová.“

Úspěch teď závisel na tom, jak moc je Paola aktivní na sociálních sítích. Rychle její jméno překopíroval do Googlu, prolistoval pár fotek a už se na něj usmívala žena z protějšího domu. Takže netrefil číslo na houslistku, ale na tu z okna vedle. Asi sestřička. Škoda, ale i takhle dobrý zásah.  

„Těší mne, Paolo Giulio Graziniová. Michele Moretti, k tvým službám. Políbil bych Ti ruku na seznámení, ale dělí nás celá ulice.. .. prozraď mi, čím se osamělá kráska baví v době karantény?“

Zatímco přemýšlela, co napsat, aby vypadal co nejzajímavější, rychle sjížděl její Facebook. Studium umění, obrazy, večírky, architektura, Paříž včetně nezbytného Louvru (“Byli jsme nadšeni…“ ale na fotkách, které zjevně fotil někdo jiný, jen ona sama), ekologicky šetrná domácnost, detektivky, kolečkové brusle, různé projekty pro různé společnosti, záliba v drahé kuchyni, oblečení většinou černé a výhradně elegantní, momentky se stejným americkým úsměvem, ale pokaždé s jiným mužem, kostely v Římě, žádné děti, hodiny jógy a aerobiku… To by šlo. Opětoval snahu, kterou projevila při psaní o svých dnech v izolaci – čtení, obrazy, poslech hudby, zdokonalování ve francouzštině, meditace, jóga, cvičení… snažila se. Ani slovo o přibírání na váze, dloubání v nose, trefování zbloudilých much, chytání lelků, strachu, domácí neprofesionální manikúře či osamělém popíjení, takže ji navíc odměnil pár lichotkami.

„Jsi sympatická a zajímavá žena… A upřímně, doufám, že tedy nezpychneš, ale moc rád bych Tě poznal trochu lépe…“

 „Můžu říct totéž, Michele. Škoda, že je zrovna karanténa…“

„Ano, v normálních dnech by stačilo vyjít ven z domu a potkali bychom se venku na ulici…. Asi bych se neudržel a políbil tě. Zlobila by ses na mne?“

„Na tebe bych se nedokázala zlobit. Mám pocit, jako kdybych tě znala už léta.“

„Mám ten stejný pocit, Paolo. Máme tolik společného.“

Přestával se soustředit a jeho zprávy podle toho vypadaly, sklouzávaly do banálnosti. Hlava mu třeštila a dýchalo se mu stále hůř. Večer se to vždycky zhoršovalo, teplotu si zásadně neměřil, ale odhadoval ji na něco přes osmatřicet. Spolkl paracematol a pro jistotu ještě jeden navrch. Naštěstí vždycky zabral rychle a spolehlivě. Zatracené Bergamo. Musel to chytit od té číšnice, kterou sbalil po jedné lyžovačce, v posteli sice vypadala zdravá, soudě podle těch čísel co předváděla, ale na baru už ji podruhé nepotkal a po třech dech dostal teploty. Navíc se mu po společné noci ani neozvala, to se mu s ženami nestávalo. Nicméně diagnóza Covid-19 by tuhle nemilou situaci vysvětlovala.  On na testy samozřejmě nešel, byl rád, že stihl z Bergama odjet dřív, než ho lapli lapiduši, tady u maminky se mu přece jen stonalo líp, měl tu pohodlí a veškerý servis navrch, ale jisté podezření, že je nakažen tím novým virem měl. Nicméně po deseti dnech už se mu dělalo líp. Tedy až na tu pekelnou nudu.

Teď datloval jednu zprávu za druhou – knihy, příroda, kondička, obrazy, cesty po světě, zdravý životní styl – když si nebyl jistý, radil se s Wiki, aby se hloupě nespletl. Přece jen měla vzdělání i rozhled.

„Dvě spřízněné duše se potkaly…. A za zvuku houslí. Představuji si, jak sedíš na křesle, tvoje dlouhé nohy přehozené přes opěradlo a myslíš na mne…. Myslíš na mne?“

Přes veškerou snahu se mu nepovedlo ji přemluvit, aby mu poslala nějakou svoji odvážnější fotografii. Nechtěl moc tlačit na pilu, ale kolem páté hodiny ranní musel na tento dílčí cíl rezignovat a vrhl se do toho po hlavě, přece jen nebyl úplně zdráv a už se celkem nutně potřeboval prospat. Když na dotaz, co by řekla na jeho žádost o ruku, přišlo výmluvné „ANO“, stáhl celou konverzaci, přeposlal ji svému nejlepšímu příteli Manuelovi, ani nečekal, co mu odpoví a okamžitě zavřel oči. Byl si jist, že Manuelovu výzvu „Sbal v karanténě nějakou cizí kočku, aniž bys vyšel z bytu“ splnil nejlépe a nejrychleji z celé bandy.  

                  

TOTO JE JEHO POHLED? CHCETE-LI ZNÁT I JEJÍ, PŘEČTĚTE SI PŘEDCHOZÍ POVÍDKU:

Její příběh - láska za časů covidu

https://rampichova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754680

 

 

 

 

Autor: Zuzana Rampichová | pátek 21.8.2020 22:01 | karma článku: 9,62 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Zuzana Rampichová

Labuť a lovec odhalují mýtická tajemství pravěku

Jiří Březina, jinak autor výborných současných detektivek, se opásal lukem, pomazal blátem a v rákosových sandálech se vypravil objevovat tajemství magického světa soumraku neolitu.

22.4.2024 v 22:12 | Karma: 4,47 | Přečteno: 121x | Diskuse| Kultura

Zuzana Rampichová

Vlčí dispečink

Populace vlků na Šumavě nyní čítá podle odhadů zoologů 36 zvířat. Povídka o možnostech regulované ochrany hospodářských zvířat v našem největším národním parku.

31.3.2024 v 12:59 | Karma: 12,20 | Přečteno: 314x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Rampichová

Poslední zastávka Dešenice

Povídka o tom, jak daleko vás na čundru může dovést špatné rozhodnutí... anebo vlak, i když má poslední zastávku v Železné Rudě.

25.2.2024 v 11:02 | Karma: 10,58 | Přečteno: 297x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Rampichová

O /ne/lásce /k/ robotů/m/

Patnáctý román básníka perverze Iana McEwana je o smutku a beznaději otevřených systémů lidských životů, které zdevastuje mravní zákon, aplikovaný uzavřeným systémem umělé inteligence androidního robota.

18.1.2024 v 16:19 | Karma: 6,98 | Přečteno: 137x | Diskuse| Kultura

Zuzana Rampichová

Nejen František Kotleta naděluje Vánoce v Sudetech

Pokud hledáte dárky pod stromeček mezi českými detektivními thrillery, můžete letos navštívit zapomenuté a drsné pohraničí jak východního „Sudetenlandu“ Františka Kotlety, tak západního „Sudeathlandu“ Kamila Pešťáka.

17.12.2023 v 15:25 | Karma: 6,71 | Přečteno: 228x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 9,08
  • Průměrná čtenost 690x
V povídkách se snažím o pointy, co mi síly stačí, a pevně doufám, že se mi podaří alespoň někoho z vás zaujmout či pobavit... příběhy zveřejněné (nejen) na tomto blogu vyšly ve sbírkách Bodycaching a jiná hledání a Láska za časů covidu a jiné horory.

Kontakt: zuzana.rampichova@centrum.cz

 

 

Seznam rubrik