a(Prior)i řešení

Kdybyste mohli vybrat, poskytli byste generátory s posledními barely nafty radnici nebo nemocnici...?

Tady měli jasno hned od začátku krize, proto teď primátor s tajemníkem seděli u hořící svíčky a městotvorná rozhodnutí se vyhlašovala ústně z balkonu. Jako kdysi.  Ale v porodnici stále fungovaly inkubátory, i když se do nich umisťovaly jen novorozenci, kteří měli naději na přežití vyšší než padesát procent.  Na druhou stranu porodnost stoupla tak, že vyšší úmrtnost novorozenců nehrála žádnou roli.

„Máme tu žádost o zbourání obchodního centra, je v dezolátním stavu a hrozí zřícením. Bývalý Prior…“

„Vím.“ Primátor s unaveným nezájmem pokrčil rameny. „Mám to na stole už poněkolikáté. A už poněkolikáté říkám, nejsou prostředky. Ani lidi, kteří by to zvládli, aniž by se u toho zabili. Prostě kolem toho dejte pásku s nápisem nevstupovat. Tlačí nás mnohem horší problémy.“

Hospodářská krize, která před třiceti lety započala nenápadně vyšroubovanými cenami realit, akcií a úvěrů se přelila do neuřiditelné spirály nezaměstnanosti a krachujících továren. K ekonomickým problémům se přidala epidemie smrtícího viru původem z některé z těch obskurních východních zemí, kde ještě stále jedli netopýry. Vir se rychle šířil díky klimatizovaným halám v mezinárodních letištních uzlech, byl neúprosný a měl dlouhou inkubační dobu, takže poměrně rychle vyhubil větší podíl té úspěšnější část populace, která cestovala – politiky, obchodníky, vědce, IT vývojáře, studenty, novináře, manažery nadnárodních firem. A jejich rodiny a blízké. Zbylé masy popichované bulvárními pisálky se nechaly strhnout až k hromadným demonstracím, na základě kterých byly pro nečinění svrženy vládnoucí elity a nastoleny nové pořádky v čele s nejhlasitějšími odpůrci všeho racionálního. Ti po nástupu k moci pod záminkou karantény zastavili veškerý přeshraniční pohyb a nastolili polototalitní vládu s uzavřenými hranicemi i školami a s nemocnicemi i ministerstvy vedenými polovzdělanci, jejichž jedinou aprobací byla schopnost leštit kliky a přiživovat všudypřítomnou hysterii a dezinformovanost. Tahle radnice byla ještě jednou z těch osvícenějších, primátor dělal, co mohl, přestože to žádná z jeho oveček nedokázala ocenit a on byl postupem let stále unavenější.

Země, kde se náhle zas žilo jak ve středověku, která rezignovala na vzdělávání i vývoj a kde díky snížené úrovni hygieny i zdravotní péče během tří desetiletí klesl počet obyvatel dramatičtěji než po třicetileté válce, se už nepodařilo nakopnout hospodářský ani jiný rozvoj a dožívala z podstaty. Díky konzumnímu zaměření posledních staletí měla menšina přeživších stále co jíst, do čeho se oblékat a čím se léčit, ale ubývající zdroje se nestaly impulsem k znovuobjevování ztracených znalostí a dovedností, nýbrž vedly jen k nesmyslnému rabování, špinavému politikaření a zbytečným šarvátkám. 

Na ulicích rezly vraky aut, která už dávno nikdo neuměl řídit, v rozpadajících se ulicích se krysy honily s  holuby, v opuštěných budovách hřadovali nakažení netopýři. Ke všemu na síle získávaly podivné sekty hlásající konec světa v těch lepších případech a nastolení vlády svého mesiáše v těch horších. K těm patřila i tato takzvaná církev, jejíž vliv už se rozrostl tak, že představitelům města už delší dobu nedala spát a jejíž proklamaci teď primátor luštil v mihotavém světle svíček. Ale ať počítal, jak počítal pod nejapnou prosbou o přiznání většiny při hlasování o věcech města a o vyklizení radnice pro potřeby církevních shromáždění, se skvělo víc než dva tisíce podpisů. Vedení radnice, která se i v těchto těžkých dobách považovala za demokratickou, bylo zvoleno…

„…necelými tisíci voliči v posledních volbách,“ odpověděl tajemník primátorovi na otázku dřív, než ji stihl vyřknout. I jemu bylo jasné, co to znamená, chce-li radnice udržet tvář instituce z vůle lidu. „Není jiná možnost, než jim předat rozhodovací většinu a klíče od radnice, jinak vyjdou do ulic.“

 „Vždycky existuje jiná možnost. A tady se dokonce apriori nabízí.“ Pronesl primátor odevzdaně. „Nabídněte jim ty prostory bývalého Prioru. Horní patro. S nějakým pěkným průvodním dopisem, v nimž jim vysvětlíte, že vzhledem k početnosti jejich přívrženců je pro ně radnice moc malá. A rozhodně jim neříkejte, že se ta budova podle odhadu statika zhroutí při sebemenší zátěži.

A teď už půjdu domů. Jsem unavený“

Autor: Zuzana Rampichová | čtvrtek 12.3.2020 20:56 | karma článku: 9,29 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Zuzana Rampichová

Labuť a lovec odhalují mýtická tajemství pravěku

Jiří Březina, jinak autor výborných současných detektivek, se opásal lukem, pomazal blátem a v rákosových sandálech se vypravil objevovat tajemství magického světa soumraku neolitu.

22.4.2024 v 22:12 | Karma: 4,45 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Zuzana Rampichová

Vlčí dispečink

Populace vlků na Šumavě nyní čítá podle odhadů zoologů 36 zvířat. Povídka o možnostech regulované ochrany hospodářských zvířat v našem největším národním parku.

31.3.2024 v 12:59 | Karma: 12,20 | Přečteno: 314x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Rampichová

Poslední zastávka Dešenice

Povídka o tom, jak daleko vás na čundru může dovést špatné rozhodnutí... anebo vlak, i když má poslední zastávku v Železné Rudě.

25.2.2024 v 11:02 | Karma: 10,58 | Přečteno: 297x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Rampichová

O /ne/lásce /k/ robotů/m/

Patnáctý román básníka perverze Iana McEwana je o smutku a beznaději otevřených systémů lidských životů, které zdevastuje mravní zákon, aplikovaný uzavřeným systémem umělé inteligence androidního robota.

18.1.2024 v 16:19 | Karma: 6,98 | Přečteno: 137x | Diskuse| Kultura

Zuzana Rampichová

Nejen František Kotleta naděluje Vánoce v Sudetech

Pokud hledáte dárky pod stromeček mezi českými detektivními thrillery, můžete letos navštívit zapomenuté a drsné pohraničí jak východního „Sudetenlandu“ Františka Kotlety, tak západního „Sudeathlandu“ Kamila Pešťáka.

17.12.2023 v 15:25 | Karma: 6,71 | Přečteno: 228x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 9,08
  • Průměrná čtenost 690x
V povídkách se snažím o pointy, co mi síly stačí, a pevně doufám, že se mi podaří alespoň někoho z vás zaujmout či pobavit... příběhy zveřejněné (nejen) na tomto blogu vyšly ve sbírkách Bodycaching a jiná hledání a Láska za časů covidu a jiné horory.

Kontakt: zuzana.rampichova@centrum.cz

 

 

Seznam rubrik