Fenomén

Jedna ryze nákupní povídka pod stromeček - a mimochodem krásné Vánoce všem :-)     Moji známí, kteří dříve sedávali na záchodě s pornografickými časopisy,teď sedávají na záchodě s katalogy nábytku IKEA. Chuck Palahniuk, Klub rváčů 

Vysněná kuchyně pro každého: 5 kroků k nové kuchyni

1) nechte se inspirovat - můžete vytvořit kuchyň přesně podle svých představ,

2) zjistěte rozměry místnosti - nová kuchyně není maličkost. Ale nebojte se. Máme pro vás návod, jak postupovat krok za krokem.

3) začněte pracovat na návrhu - navrhněte si kuchyni svých snů. Kuchyně vám musí především dobře sloužit. Každá věc by v ní měla mít své místo. Díky tomu najdete vše rychle. Jednoduše následujte níže uvedené kroky (A Pracovní zóny, B Nejčastější dispoziční řešení C Řešení úložných prostor D Navrhněte si vlastní kuchyni) nebo jděte přímo na krok D a podívejte se, jak přesně bude vaše kuchyně vypadat s naším 3D plánovacím programem.

4) zdokonalte si kuchyň - k dokonalosti kuchyň dovedete pomocí detailů jako jsou ozdobné lišty a římsy, osvětlení, malé úložné prostory (nástěnné, k dřezu), vozíky a stolky, sokly a nohy a spoustu dalších

5) vyberte si služby

Elektronický katalog IKEA, jaro 2009

 

Jak popsat ten pocit, co se jí zmocnil vzápětí po příchodu? To mrazení v zátylku řízené prastarými obranými reflexy. Už už to měla na jazyku, ale ten správný výraz jí stále unikal, stále o několik hlásek před ní.

Zabořila se hlouběji do nové měkké sedačky a upila vína ze stylové sklenice bez nožičky. 

Dlouho postrádaný výraz se náhle dostavil - deja vous! samozřejmě... ...pocit už jednou prožitého.....

To je přesně ono. Spokojeně se usmála nad malým vítězstvím v souboji se svým podvědomím. Teď ještě zjistit, co ho vyvolává. Co v téhle místnosti tolik dráždí její paměť.

Pohlédla na svou hostitelku. Marika seděla před počítačem, v jedné ruce myš, v druhé sklenku vína, ramenem si u ucha přidržovala mobilní telefon. Téměř neznatelnými pohyby myši bez zaváhání přeskakovala z jedné stránky na druhou, jak se usilovně snažila nalézt v elektronickém katalogu IKEI kuchyňský stůl, v co nejvýhodnějším poměru cena versus kvalita, který by zároveň ladil s kuchyňskou linkou i sedací soupravou Anči na opačné straně telefonního signálu:

... a co ten Bjursta? Ta březová dýha by k tomu možná šla... jo, máš pravdu, s tou oranžovou by se to tlouklo... a je moc malý. Sice má výklopnou desku, ale to nevypadá tak dobře... a ten Docksta? Jo, je dřevěný, ale mají ho jen v bílé. Tak ti nevím, když máš černobílou kuchyň - nebylo by to už moc? Navíc je kulatý, to by neladilo s tou mozaikou, co máte na podlaze. A jaký že máš ten příborník? .... to v životě nemůžeš dát nějak solidně dohromady, do té pohovky jste se neměli pouštět... já vím, ale přece jen ta oranžová... co koupit nějaký potah?..."

Znovu se rozhlédla po pokoji a vtom ji uviděla - roztomilou plyšovou Myš, pohozenou na jednom z křesel, napůl zakrytou polštářem. Heuréka. Vzor polštáře barevně doplňoval pohovku

/Výplň z peří vodního ptactva nabízí vašemu tělu měkkou a pružnou oporu. Snadná údržba. Snímatelný prací potah. Zkombinujte s dalšími výrobky ze série pohovek/

a tak si hračky všimla až teď. Úplně stejnou viděla minulý týden v bytě sousedů, když si byla vypůjčit nějakou drobnost do kuchyně. A jinou minulý měsíc u bývalé kolegyně při rozlučkovém večírku. A její kamarádka Jana, která byla v očekávání, jich měla dokonce několik - dostala je do kouta - a ze všech měla ohromnou radost.

/Děti si mají právo hrát tak, jak samy chtějí/

Další měla její švagrová, která jimi oblažovala i zbytek rodiny (ona tu svou kategoricky odmítla - kdepak asi skončila?), protože "ty Myši jsou absolutně roztomilé a stojí jen necelých padesát korun - pokaždé, když jedu do IKEI, neodolám a alespoň jednu koupím."

/Všechny plyšové hračky se rády mazlí, dovedou utěšit a naslouchat, rády si hrají a dělají neplechu. A navíc jsou spolehlivé a byly testovány z hlediska bezpečnosti/.

Není divu, že jí zde připadalo něco povědomého. A nešlo jen o Myš - třeba ten stolek pod televizí - ano, přesně takový pořídila před pár týdny její švagrová. A pohovku taky zná, tu stejnou mají sousedé, jen v jiné barvě.

Globální trh.

Bezútěšný pocit unifikace na ni dolehl stejně tísnivě jako nedávno ve Skotsku, kde ji přátelé zatáhli do McDonalda naprosto nerozeznatelného od toho v Praze vedle prodejny IKEA (a od toho v Benátkách a od toho na španělské pláži), jen o pár tisíc kilometrů dál. A neexistovaly žádné drobné rozdíly, žádný Le BigMac.

Znovu ji zamrazilo, rozhodla se už si nedolít a co nejrychleji zmizet. Marika ji zahlédla koutkem oka, ale jen mávla bezdrátovou myší na pozdrav a pokračovala v hovoru:

"... já být tebou, tak vyměním buď dvířka od linky nebo ten příborník..... ta pohovka, to je vůbec hrůza, ale nejsem si jistá, jestli to celé zachráníš jen potahem....."

V chodbě váhavě otevřela několik (spousty) skříněk s dvířky imitujícími šachovnici, než konečně v jedné objevila svůj kabát a v další boty.

/Stojí to za to, když si pořádně promyslíte vnitřní uspořádání úložných prostorů/

Ve dveřích se srazila s Milanem, současným Maričiným přítelem.

"Ty už jdeš?" protáhl obličej, a nebylo to ze slušnosti. Oba měli rádi Mariku, ale současně uzavřeli proti ní a jejím přátelům tiché nenápadné spojenectví lidí, kteří mají rádi nábytek ze dřeva, noname oblečení a zastaralou elektroniku.

"Marika už půl hodiny visí na drátě a vybírá jakési Aničce zařízení do kuchyně. Pořád se nemohou strefit do toho správného odstínu jídelního stolu. Posledních pár minut to vypadá, že stůl nakonec nechají a vymění spíš gauč nebo možná linku," povytáhla obočí: "Katalog IKEII už jsem si vyslechla asi celý a teď mizím dřív, než Marika skončí a začne mi ho přeříkávat odznova. Takže teď je to na tobě. Máš se věru nač těšit," parafrázovala své oblíbené divadlo.

"Proboha," zaúpěl: "Jen ne kuchyň. Vždyť jsme jí dodělali sotva před rokem. Minulý týden už ji Marika obcházela, že barevně neladí se sedačkou nebo s dlažbou nebo s čím."

"Tak to tě asi moc nepotěším - právě jsem se totiž dozvěděla, že teď jsou v módě solitérové kuchyně.

/Brawad - spod.skříňka+prac.desk+var.desk - bílá. V případě použití skříňky jako kuchyňského ostrůvku je třeba nohy upevnit k podlaze. Pro upevnění si vyberte vhodný spojovací materiál podle typu vaší podlahy. Včetně příslušenství pro ukotvení do podlahy. Dá se doplnit přihrádkami RATIONELL (šířka 40 a 60 cm) pro hluboké zásuvky; pomůžou vám uspořádat si místo v zásuvce podle vašich potřeb./

Kdybyste se pro ni rozhodli, tak mi určitě zavolej, opravdu by mě zajímalo, jak by se vám ji podařilo nacpat do panelákového bytu. Jo, a taky musíte bezpodmínečně pořídit varnou desku a kombinovanou troubu, už to v žádném případě nemůže být jeden spotřebič, to je dávno passé. Tak hezký večer a nejspíš i víkend," když uviděla Milanův obličej, smála se ještě na schodech.

Smích ji přešel teprve o dvě patra níž, kde uviděla přesně stejné vchodové dveře, jaké nedávno koupili její sousedé.

/Dveře lze namontovat s otevíráním vlevo nebo vpravo. Obnovitelný materiál (dřevěná vlákna). Celý produkt lze recyklovat na materiál nebo k získání energie. Panty se prodávají samostatně. Doplňte klikou, která se prodává zvlášť/.

Myši jí stále nešly z hlavy. Aniž si to uvědomila, stala se z hledání plyšových hraček během několika týdnů posedlost. Posedlost po nalezení systému, zákonitostí.

Nechávala se co nejčastěji zvát do bytů a domů přátel i náhodných známých a horečně pátrala po podobnostech - židle, skříně, stoly, komody, vázy, tácy, linky, svícny, paravány, sklenice, talíře, lustry a lampy, závěsy, postele, gauče, zrcadla, taburety, vitríny, referenční stolky. A nacházela je stále častěji a častěji.

Už dokázala přesně odhadnout nejen, které vybavené bylo pořízeno v IKEE, ale začala rozeznávat i jednotlivé typy nábytku, které se sice lišily v drobnostech - barvou, ozdobami, velikostí madel - ale přesto šlo o stále stejný kus zařízení.

Dokonce i obrazy byly stejné.

"Minulý měsíc jsme jeli do IKEII a koupili jsme lustry a obrazy do celého bytu. Manžel je chtěl sice do hněda, ale mě se mnohem víc líbí tyhle dooranžova. Myslím, že se líp hodí ke koberci. Jen do chodby jsme vzali černobílé, aby nám ladily se skříněmi."

/Obraz P JATTERYD

Informace o výrobku

Základní vlastnosti

Autor motivu Fumi Watanabe. Motivy jsou vytištěny na plátně, mají tak větší hloubku a jsou živější.

Plátno vysoké kvality, odolné vůči nárazu a trvanlivé. ! Tento výrobek vyžaduje montáž

Rozměry výrobku

Šířka: 118 cm Výška: 78 cm
Popis výrobku Hlavní části: 35% bavlna, 65% polyester Vnitřní rám: sololit/

Nevěřila svým očím, když o tři dny později objevila v jiném bytě stejnou sérii obrazů, pro změnu laděných do modra (tentokrát aby se hodily ke stropům). 

Měla čím dál větší chuť při svých výpravách i fotit, aby si vjemy zachovala čerstvé, aby byla schopná v nich objevit systém. Téměř nikdy ale nenašla odvahu přijít s věrohodnou záminkou.

Kromě Myší, těm nedokázala odolat.

Během pár měsíců nasbírala - ať už pod nějakou záminkou nebo tajně - snad desítky fotek té samé plyšové Myši, pokaždé usazené v jiném bytě, v jiné společnosti, v jiném čase. 

Sedávala v cizích kompletně zařízených bytech a poslouchala o nutnosti dalších a dalších rekonstrukcí. Debaty se táhly donekonečna. Vše bylo plánované do posledního detailu. Tvary, rozměry, typ, materiál, funkce, barvy, spotřeba, doplňky.

Po čase jí všechny byty začaly splývat. Nebyla schopná rozeznat jeden obývací pokoj od druhého. Když večer zavřela oči, před víčky se jí míhal nábytek. V noci se jí o něm zdálo, bloudila z jednoho domu do druhého a stále nacházela ty samé sedací soupravy, televizní stolky a příborníky.

Přes den chodila po návštěvách a nacházela ty samé kuchyňské linky, plyšové Myši, křesla a obrazy na stěnách. Jediné, čeho se dalo chytit, byli lidé. Sedávala ve stejně řešených bytech, ve stejně zařízených obývacích pokojích (sedací souprava, komoda, stolek pod televizi, DVD přehrávač a stojan na DVD, reproduktory pod stropem, plastová okna se žaluziemi, plazmový televizor s úhlopříčkou nejméně 75 cm, plovoucí podlaha a plyšová Myš) propojených se stejně zařízenými kuchyněmi (linka z IKEI, myčka nádobí, mikrovlnná trouba, držák nožů, robot, stříbrná lednice) a naslouchala zaměnitelným hovorům vedeným jedinečnými lidmi. 

Po pár týdnech jí začali splývat i oni. 

Seznámila se s Aničkou a jejím okouzlujícím manželem - byl vysoký, štíhlý (ale ne hubený) opálený blonďák s orlím nosem a modrýma očima. Anička byla naopak oplácaná, s nezajímavým obličejem i osobností a nejmíň s třemi bradami ("To, víš po dítěti." Nepodařilo se jí odhalit, proč se Anička zrovna tomuhle svému tvrzení tak hlasitě směje).

V jejich obývacím pokoji spojeném s kuchyní si nešlo nevšimnout nové zářivě bílé pohovky a rudého jídelního stolu s černými a bílými doplňky, které ladily s kuchyňskou linkou.

/IKEA STOCKHOLM Svícen na čaj. svíčku s čaj. svíčkou různé barvy - Ručně foukané; každý svícen vytvaroval zkušený řemeslník; Váza z kameniny; Servírovací mísa Trolsk/

Marika se svým názorem tedy zvítězila - jako ostatně vždy, když se jednalo o vybavení bytů jejích přátel.

Novomanželé právě dokončili koupelnu a teď se Anička s vervou vrhla na zařizování dětského pokoje: 

postýlka Gulliver

/Rošt postele lze umístit do dvou různých výšek. Až se dítě naučí samo slézat z postele, můžete jednu bočnici odstranit. Tento výrobek vyžaduje montáž. Obsahuje i sadu potřebnou pro úpravu. V souladu s evropskou normou EN 716-1. Hlavní části: masivní buk, Barevný akrylový lak, sololit/

přebalovací stůl Antilop 

/Skládací; úspora místa při nepoužívání. Praktický úložný prostor na hračky, náhradní přikrývky atd. Včetně dětské přebalovací podložky. Různé materiály, z nichž jsou vyrobeny stěny, vyžadují i různé typy upevnění. Použijte takový upevňovací materiál, který je vhodný pro vaše stěny. (Tento materiál není součástí výrobku.) Nikdy nenechávejte dítě na přebalovacím pultu bez dozoru./

stolní náčiní Barnslig o třech kusech

/Talíř má vysoký okraj, aby se dítěti jídlo lépe nabíralo. Hrneček má velká ucha, aby ho dítě mohlo snadno držet. Pohárek lze používat v mikrovlnné troubě. Talíř/ Miska: melamin Kroužek podstavce: syntetická guma Hrnek: polykarbonátový plast Víčko: polypropylenový plast/

Barnslik koberec

/Lze doplnit protiskluzovou podložkou STOPP nebo STOPP FILT pro zvýšenou bezpečnost a pohodlí./

Branslik nástěnné kapsy 

/Nástěnné kapsy Praktický úložný prostor na drobnosti. Upevňuje se pomocí suchého zipu, který se uvolní, když se dítě pokusí vylézt nahoru. Otíratelné/

Barnslig prostírání, Barnslik závěs s vázačkou, Barnslik polštář, Barnslik junior povleční, Barnslik dětská deka. Možností je bezpočet.

A ke každé existují doplňky v různých barvách.

  

Ančin synáček byl roztomilý, kulaťoučký, s čupřinou světlých vlásků, modrýma očima a čistou kůží. Ihned po kojení usnul. Její manžel ji očividně zbožňoval, nadšeně, i když nijak autoritativně, zasahoval do jejího monologu o zařizování dětského pokoje a přicházel s vlastními návrhy. Plynule vychvaloval přednosti i zápory konkrétních kusů vybavení.

Ideální manžel si nakonec navlékl zástěru

/Barvená bavlněná příze; barvy jsou stálé i po opakovaném praní.Na poutka zástěry lze např. zavěsit kleštičky./

a uvařil výbornou večeři.
Jediný okamžik, kdy vypadl ze své role dokonalého hostitele, nastal, když jeho novomanželka vyprávěla o potížích s nákupem nové šatní skříně. Kde jinde než v IKEI: "... přijdeš tam a na počítači si můžeš nasimulovat, jak bude skříň vypadat. Řekneš, kolik chceš zásuvek, kolik polic, jak vysoké, a oni ti to tam namodelují a ve skladu ti objednají součástky, které k tomu potřebuješ. My jsme kupovali rohovou šatní skříň do ložnice. Dostali jsme jednotlivé díly, zaplatili a jeli domů. Ještě jsme si říkali, jak nás ta skříň vyšla levně a jak pohodlně jsme ji složili do auta. Teprve, když jsme ji dávali v ložnici dohromady, jsme zjistili, že nám zapomněli zabalit všechny boční stěny."

Byla napětí samo: "A co jste udělali?"

"No, zavolala jsem tam a oni zjistili, že nám to opravdu zapomněli přibalit. Museli jsme si znovu půjčit auto a ten zbytek jet dokoupit."

"A omluvili se alespoň?"

"Ty jsi blázen," Anča si odfrkla a nacpala si do pusy naráz celou hrst brambůrků.

"To je tím," její manžel se vynořil z kuchyně v ruce s kapajícím nožem, který právě oplachoval před vložením do myčky: "že jsi tam nejela se mnou. Mně by se nic takového v životě nestalo."

Pokrčila rameny.

"Nestalo," rozčílil se: "Stokrát jsme ti říkal - když si něco koupím, tak si to snad zkontroluju. Proč jsi vůbec jela s tím potrhlým strýcem a nepočkala jsi na mě?"

"Byl jsi zrovna v tom Švédsku a já jsem chtěla, abys přijel do hotového..."

"Příště už tam beze mě nejezdi," vrátil se k nádobí. Objevil se až za pár minut, tentokrát samý úsměv a nakonec se mu ji téměř povedlo přesvědčit o výhodách kuchyňského multifunkčního robota, ale podařilo se jí včas odejít.

 

Marika se rozešla s Milanem. Jemu to vysvětlila rozdílnými životními postoji a zálibami a svým známým jeho nechutí si právě teď pořizovat děti. Její nový přítel byl vysoký, štíhlý (ale ne hubený) opálený brunet s orlím nosem a modrýma očima. Zbožňoval nákupy elektroniky a nábytku.

Téměř se mu ji povedlo přesvědčit o výhodách solitérové kuchyně, kterou právě vybíral pro Mariku, ale podařilo se jí včas odejít.

V posteli měl pět Myší v různých barvách a tři plyšové psíky. Rodinu chtěl co nejdřív.

 

Bývalá kolegyně z práce se po pěti letech rozvedla s tloustnoucím a stále nerudnějším manželem a s milencem (vysokým, opáleným blondýnem s orlím nosem a hnědýma očima) nově zařizovali dům. Pozvali ji na kolaudaci, bůhví, proč si vzpomněla právě na ni.

Myš se povalovala hned za dveřmi, na botníku. Dům byl vymalovaný, okna vyměněna za plastová a plovoucí podlahy zářily novotou. Chyběl už jen nábytek.

"To víš, nový muž - nové vybavení," smála se rozjařeně kolegyně po šesti deckách vína z moderní sklenice bez nožičky. "Drahoušek nechtěl, aby tady něco připomínalo mého bývalého."

Atletický milenec běhal po domě s metrem a zuřivě listoval katalogy IKEI.

Nakonec si k nim na chvíli přidal a téměř se mu ji povedlo přesvědčit o výhodách dvoukřídlé lednice, ale podařilo se jí včas odejít.

 

Uvědomila si to až na návštěvě u Jany.

Její dcerka byla roztomilá, kulaťoučká, s čupřinou světlých vlásků, modrýma očima a snědou kůží. Po kojení si chvilku hrála s plyšovou Myší a pak usnula. Její manžel byl vysoký, štíhlý (ale ne hubený) opálený brunet s orlím nosem a modrýma očima.

V první chvíli se domnívala, že vidí Maričina nového přítele. Vede dvojí život. Říkala jí, že má zůstat s Milanem. Nakonec se uklidnila. Muž nedával nijak najevo, že by ji poznával, nesouhlasilo jméno a nakonec si všimla i rozdílné výšky a hlubšího hlasu. Díky bohu, nebyl to on.

Ale ta neuvěřitelná podoba...

Nezajímal se o elektroniku, nýbrž byl blázen do sanitárního vybavení. Téměř se mu ji povedlo přesvědčit o výhodách rohové vany, ale podařilo se jí včas změnit téma. Snažila se vyptat, zda nemá příbuzného - bratra nebo třeba bratrance - se kterým by si byli podobní, ale Jana rychle odvedla řeč jinam. Její manžel je prý podobný spoustě lidí, neustále mu to někdo říká. Nedovolili jí ani udělat fotku, aby ji ukázala Marice. Byli milí, ale striktní. Čím víc si ho prohlížela, tím víc jí jeho tvář připomínala další obličeje - nejen, že jako by z oka vypadl Maričinu příteli, ale byl stejný typ jako Ančin manžel i milenec bývalé kolegyně. A zároveň připomínal i muže, kteří pózovali pro reklamní katalogy. Ne, že by vypadali všichni stejně, ale v jejich rysech byla nedefinovatelná shoda. A nebylo to jen značkovou košilí a drahým sestřihem.

 

Rozhodla se o svoje postřehy později rozdělit s Marikou, ale nakonec ji navštívila až po pár měsících. Nevěřila vlastním očím - Marika se stala matkou. Zřejmě se neviděly déle, než se jí zdálo. 

Marika samozřejmě měla zcela nově zařízený byt - takovou příležitost, jako je čerstvé mateřství, si nemohla nechat ujít. 

Nadšeně ji prováděla, zatímco její roztomilý syn (čupřina tmavých vlasů, snědá čistá kůže, modré oči, spokojený výraz) pokojně spal v nové postýlce.

/Dětská červená postýlka Hermelin - Lze doplnit ochranným zábradlím VIKARE. Perforovaný rošt postele pro dobrou cirkulaci vzduchu. Z bezpečnostních důvodů používejte matraci o stejných rozměrech, jako má postýlka. Otírejte textilií navlhčenou jemným čistícím prostředkem. Osušte čistou textílií. Matrace a ložní prádlo se prodávají samostatně/

Když se, tentokrát se stylovými sklenicemi džusu (Marika kojila), usadily na nové sedačce v obývacím pokoji spojeném s kuchyní novou solitérkou linkou, nadhodila téma, které jí leželo v hlavě. „Nedávno jsem se seznámila s Aničky manželem a překvapilo mě, jak je neuvěřitelně podobný tvému příteli. V první chvíli jsem dokonce myslela, že je to on… Jak to, že ses o tom nikdy nezmínila?“

„Nemám pocit, že by si byli až tak podobní.“ Odpověděla Marika bez zájmu. "Toho mého zajímá elektronika a toho jejího kuchyně."

„Jsou úplně stejně stavění, stejné typy. Oba vypadají jako z katalogu.“

„Mají stejného kadeřníka, možná to bude tím. A kdy už si konečně někoho najdeš ty?“

Nepřidalo jí teď vhodné sdělovat Marice, že už má delší dobu poměr s Milanem a tak jen pokrčila rameny: „Vždyť to znáš.“

„Možná bych pro tebe něco měla,“ Marika se zatvářila tajemně: „Máš radši blonďáky nebo černovlasé?“  

Otázka ji pobavila. „To opravdu nevím, takhle jsem o tom nepřemýšlela. Ale asi spíš černovlasé, když už se ptáš.“

„Dobrý výběr, ty jsou levnější.“

Než stačila zareagovat, rozdrnčel se Maričin mobil.

„To je Anča, my o vlku… Ahoj,“ Marika s telefonem v ruce automaticky usedla před internet: „Jo, jen chviličku, než mi to naběhne. Zatím mi něco povídej. Jak se máš?“

Malého telefon vzbudil a teď v postýlce tiše pobrekával. Marika nereagovala a tak ho vzala opatrně do náruče a posadila se s ním zpátky na pohovku. Sklenice s džusem ho brzy zaujala tak, že na pláč úplně zapomněl. 

Marika už byla ve svém živlu: „…… být tebou, ještě bych počkala – od příštího měsíce mají mít novou kolekci. A teď budeš chtít zase kluka nebo tentokrát holčičku?... správně, ať je to pestřejší… určitě blondýnku, ty z módy nevyjdou nikdy – a koneckonců je vždycky jednodušší se přebarvit…“

Útržky hovoru ji natolik zaskočily, že zapomněla sledovat malého. Uvědomila si to až v okamžiku, kdy už byl od hlavy k patě zmáčený džusem a opět natahoval. Rychle ho svlékala.„…je to sice dražší, ale určitě se to vyplatí. Koneckonců je to investice na celý život… já vím, ten výběr je opravdu široký, je to těžké rozhodnutí… balet? Nechceš si to ještě promyslet? Co radši moderní tanec? Nebo zpěv? Nebo jazyky… máš pravdu, zapomněla jsem, že jazyky jsou v základní výbavě… já jsme vzala malému počítače a tenis, ale to je kluk…“

Konečně se jí povedlo sundat malému dupačky a teď se jejich sušší polovinou pokoušela z něj otřít zbytky džusu. To malého zaujalo, už alespoň přestal brečet. Když ho otáčela na bříško, všimla si tmavé šmouhy zespoda na jeho chodidle. Nejdřív se pokoušela nohu otřít, až při bližším pohledu si uvědomila, že je to nápis.

Born in China.  

Ale to už to byla Marika a brala jí ho z rukou: „My jsme se namočili? Teta to s námi moc neumí?“ Na Maričino žvatlání reagoval širokým úsměvem. „Tak šup k mamince. Už je to dobrý.“ Marika syna zabalila do deky, podala mu plyšovou Myš a konejšivě ho líbala na vlásky.

„Promiň, že jsem vás tady takhle nechala, ale Anička plánuje druhé dítě. Tentokrát to bude dcera. Tak, kde jsme to skončily?“ posadila se zpátky na pohovku. „Jo, že bys do toho taky měla konečně praštit. Sice je to jen pro členy IKEA Family, ale já bych ti to nějak zařídila. Podívej se na internet, mám otevřený katalog. Nová kolekce bude až příští měsíc, ale teď zase mají slevy. Stejně jde jen o změny v designu a to by pro vztah nemělo být to hlavní, viď miláčku," zavrněla na dítě v náručí. "Být tebou, začnu nejdřív chlapem – pomůže ti zařídit byt a pak si můžeš v klidu pořídit nějaké ty děti.“

Autor: Zuzana Rampichová | sobota 21.12.2013 23:43 | karma článku: 9,26 | přečteno: 801x
  • Další články autora

Zuzana Rampichová

Labuť a lovec odhalují mýtická tajemství pravěku

Jiří Březina, jinak autor výborných současných detektivek, se opásal lukem, pomazal blátem a v rákosových sandálech se vypravil objevovat tajemství magického světa soumraku neolitu.

22.4.2024 v 22:12 | Karma: 3,86 | Přečteno: 104x | Diskuse| Kultura

Zuzana Rampichová

Vlčí dispečink

Populace vlků na Šumavě nyní čítá podle odhadů zoologů 36 zvířat. Povídka o možnostech regulované ochrany hospodářských zvířat v našem největším národním parku.

31.3.2024 v 12:59 | Karma: 12,20 | Přečteno: 313x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Rampichová

Poslední zastávka Dešenice

Povídka o tom, jak daleko vás na čundru může dovést špatné rozhodnutí... anebo vlak, i když má poslední zastávku v Železné Rudě.

25.2.2024 v 11:02 | Karma: 10,58 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Zuzana Rampichová

O /ne/lásce /k/ robotů/m/

Patnáctý román básníka perverze Iana McEwana je o smutku a beznaději otevřených systémů lidských životů, které zdevastuje mravní zákon, aplikovaný uzavřeným systémem umělé inteligence androidního robota.

18.1.2024 v 16:19 | Karma: 6,98 | Přečteno: 137x | Diskuse| Kultura

Zuzana Rampichová

Nejen František Kotleta naděluje Vánoce v Sudetech

Pokud hledáte dárky pod stromeček mezi českými detektivními thrillery, můžete letos navštívit zapomenuté a drsné pohraničí jak východního „Sudetenlandu“ Františka Kotlety, tak západního „Sudeathlandu“ Kamila Pešťáka.

17.12.2023 v 15:25 | Karma: 6,71 | Přečteno: 227x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 8,88
  • Průměrná čtenost 690x
V povídkách se snažím o pointy, co mi síly stačí, a pevně doufám, že se mi podaří alespoň někoho z vás zaujmout či pobavit... příběhy zveřejněné (nejen) na tomto blogu vyšly ve sbírkách Bodycaching a jiná hledání a Láska za časů covidu a jiné horory.

Kontakt: zuzana.rampichova@centrum.cz

 

 

Seznam rubrik